STEF BOS – BITTERLIEF

Artiest info
Website
facebook
Label: Niemandsland

Over Stef Bos valt heel wat te vertellen. Momenteel maakt de bijna 62-jarige in Veenendaal geboren Nederlander deel uit van de muzikanten die in het populaire VTM-programma ‘Liefde Voor Muziek’ coverversies brengen van liedjes van de andere deelnemers aan deze show. Als 18-jarige studeerde hij in Utrecht om leraar te worden maar daarna trok hij op 23-jarige leeftijd naar Antwerpen om er een theateropleiding te volgen aan de ‘Studio Herman Teirlinck’ waar hij in 1988 afstudeerde.

In België werd hij bekend als songschrijver en toenmalige geliefde van Ingeborg Sergeant waarmee hij in 1989 naar het Eurovisiesongfestival trok met het door hem geschreven nummer “Door De Wind”. Zijn daarna gestarte solocarrière leverde Stef Bos hits op met de liedjes “Is Dit Nu Later”, “Gek Zijn Is Gezond” en vooral het schitterende emo-nummer “Papa” dat ook nu nog heel veel gedraaid wordt op de betere radiostations. Hij speelde gedurende drie jaar ook nog mee in het kinderprogramma ‘Samson & Gert’ als de klusjesuitvoerende buurman Joop Mengelmoes en ook zijn samen met Bob Savenberg opgenomen single “Breek De Stilte” zal bij menig muziekliefhebber nog als bekend in de oren klinken.

Stef Bos trouwde met de Zuid-Afrikaanse kunstenares Varenka Paschke en ze kregen drie kinderen. Hij woont afwisselend in Kaapstad, Zuid-Afrika en in Wachtebeke, Oost-Vlaanderen en op zijn albums brengt hij zowel liedjes in het Nederlands als in het Afrikaans wat sterk op Nederlands lijkt en voor de meesten onder ons best wel verstaanbaar is. Hij doet dit nu ook in één song op zijn nieuwste plaat “Bitterlief”, het Afrikaanse woord voor ‘ik zie u doodgraag’. Het album bevat elf nummers waarvoor Stef Bos zelf teksten en muziek schreef, maar voor enkele liedjes ook samenwerkte met collega-songschrijvers zoals producers Jo Francken en Pieterjan Maertens, pianist-componist Ton Snijders en Tom Van Laere aka ‘Admiral Freebee’ die meeschreef aan het nummer “Onder Mijn Huid” dat u op de tweede audiovideo kunt beluisteren.

De plaat begint met het nummer “En Wij Vergeten Soms Te Dromen” terwijl hij in de daaropvolgende nummers meteen een paar van zijn dromen weergeeft. De liefde in al zijn aspecten vormt dikwijls het onderwerp van de liedjes van Stef Bos zoals hier in de nummers “Geen Ander”, “Iemand Moet Het Doen”, “Ik Denk Aan Jou” en de in het Afrikaans gezongen albumtiteltrack “Bitterlief”. Als luisteraar wordt je meegezogen in de intense poëtische teksten die hij zingt. De instrumentatie bij de liedjes is dan ook meestal beperkt tot zacht begeleidend pianospel met af en toe aanzwellende strijkersklanken en licht gitaarwerk.

Erg mooi vinden wij het door akoestische gitaar begeleide “De Weg” (zie 1e video) en het ritmische uptempoliedje “Onder Mijn Huid”. “Bitterlief” is de zoveelste parel aan de kroon van Stef Bos, geen verrassing maar wel opnieuw een bevestiging van zijn immense talent als zanger en componist. Hij vertrok op 6 april voor een tot eind juni durende tournee doorheen Nederland en België om zijn nieuwe plaat te promoten en ook zijn meest bekende songs uit het verleden ten gehore te spelen. Het is een aanrader om één van die concerten live mee te gaan maken en te genieten van deze artiest en zijn kunst. Voor de data en plaatsen kunt u misschien best eens naar https://www.stefbos.nl surfen.

(valsam)